Новопсковська районна рада

У Новопсковському відділі Старобільської місцевої прокуратури проведено спільну координаційну нараду керівників правоохоронних органів району

Переглядів: 992

 У Новопсковському відділі Старобільської місцевої прокуратури проведено спільну координаційну нараду керівників правоохоронних органів району
«Про стан протидії злочинності та корупції на території Новопсковського району
за підсумками  першого півріччя 2018 року»

 

25.07.2018 у Новопсковському відділі Старобільської місцевої прокуратури керівником Старобільської місцевої прокуратури, за участю керівників правоохоронних органів Новопсковського району, проведено спільну координаційну нараду «Про стан протидії злочинності та корупції на території Новопсковського району за підсумками першого півріччя 2018 року».

На території Новопсковського району Луганської області протягом першого півріччя 2018 року зареєстровано 255 кримінальних правопорушень, що на 14,9  % більше, ніж за аналогічний період 2017 року.

Так, на території Новопсковського району Луганської області у першому півріччі 2018 року  обліковано 45 тяжких злочинів (питома вага 30%) проти 43 за аналогічний період минулого року. Поряд з цим спостерігається збільшення на 12% кількості вчинених злочинів середньої тяжкості (з 49 до 55), а також збільшення на 70 % кількості вчинених злочинів невеликої тяжкості (з 26 до 44).

Однак, протягом поточного року не зареєстровано у районі таких злочинів: умисне вбивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, розбійний напад, грабіж.

Спостерігається зменшення на 15% злочинів у сфері обігу наркотичних засобів (з 20 до 17), та на 37% злочинів проти довкілля (з 8 до 5), що фактично є послабленням роботи правоохоронців щодо викриття злочинів зазначених категорій.

Слід відзначити, що рівень розкриття кримінальних правопорушень у Новопсковському районі  один з найвищих  у Луганській області  та значно вищий за середньообласний   (66,7 %  проти 45 %).

Однак, наявні певні негативні тенденції у структурі злочинності у Новопсковському районі, які відбулися протягом першого півріччя поточного  року. Так,  спостерігається зростання на 27,9% кількості зареєстрованих злочинів проти власності (з 43 до 55), що є основним видом кримінальних правопорушень, скоєних у районі (питома вага 35,5%). При цьому має місце зростання на 43% кількості скоєних крадіжок (з 28 до 40).

Також спостерігається зростання на 300 % злочинів проти правосуддя (з 2 до 8); на 83% злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод громадян (з 6 до 11), а також злочинів у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів); на 44 % проти життя та здоров’я особи (з 9 до 13); а також на 23% злочинів проти громадської безпеки (з 13 до 16).

Основні причини зростання кількості зареєстрованих злочинів, у тому числі   злочинів, вчинених особами, які раніше вчиняли злочини, певною мірою обумовлені недостатньою   ефективністю профілактичної роботи, проблемами ресоціалізації засуджених, закоренілих уявлень про безвідповідальний спосіб життя, соціально-економічним станом, безробіттям тощо. Недостатня роз’яснювальна робота серед населення щодо невідворотності покарання та рівня судової репресії за вчинення зазначених кримінальних правопорушень. Потребує покращення  взаємодія з органами місцевого самоврядування щодо співпраці у сфері профілактики.

Зазначені показники свідчать про необхідність вдосконалення з  урахуванням законодавчих змін роботи та взаємодії усіх правоохоронних органів, органів влади та місцевого самоврядування щодо попередження злочинів зазначених категорій та рівня злочинності загалом.

Протягом минулого року правоохоронними органами району проводилась певна робота, спрямована  на  виявлення  кримінальних  правопорушень  на пріоритетних напрямках прокурорської діяльності.

До суду спрямовано 5 кримінальних проваджень про корупційні злочини, 1 у сфері земельних відносин, 4 – за фактами незаконної порубки лісу.

На підставі зазначеного, не зупиняючись на певних досягненнях у боротьбі зі злочинністю за результатами роботи у першому півріччі 2018 року, визначені  проблемні питання і тенденції у криміногенній обстановці на території Новопсковського району,  спільні шляхи їх подолання, та відповідні заходи на наступний період.

 

 

Начальник Новопсковського відділу

Старобільської місцевої прокуратури                                                                                                   Є.О. Сукач



« повернутися до списку новин