Новопсковська районна рада

Співчуття з приводу трагічної загибелі Почесного громадянина Новопсковщини Запорожця І.І.

Переглядів: 13065

15 серпня  на  80-му році пішов із життя наш заслужений земляк, Герой України, Почесний громадянин Новопсковщини, ветеран праці –  Запорожець Іван Іванович.

Тривожна звістка про трагічну загибель Івана Івановича  вразила всіх нас і гострим болем відгукнулась в серцях.

Запорожець І.І. народився 17 листопада 1940 року в с. Можняківка Новопсковського району.

У 1958 році закінчив середню школу. Трудову діяльність розпочав у серпні 1958 року робітником радгоспу «Білолуцький». З серпня 1960 по листопад 1961 року працював трактористом цього господарства.

Після служби у лавах Збройних Сил, з 1964 по 1969 рік навчався у Ворошиловградському сільськогосподарському інституті, де здобув фах вченого агронома.

З 1969 по 1972 рік працював керуючим відділку радгоспу «Білолуцький» Новопсковського району. 

У 1972 році  Іван Іванович очолив колгосп імені Енгельса Новопсковського району.

За час роботи виявив себе творчим, ініціативним, наполегливим, кваліфікованим спеціалістом, здібним організатором.

Під його керівництвом навіть у несприятливі за погодними умовами роки колгосп ставав переможцем Всесоюзного змагання і був нагороджений Червоним Прапором ЦК КПРС та медаллю Виставки досягнень народного господарства.

Найбільш успішним для господарства став період 1981-1985 років. Саме тоді вдалося значно збільшити обсяги виробництва продукції. У с. Кам’янка було збудовано 200 житлових квартир, прокладено газ, збудовано нову школу, дитячий садок, заасфальтовано вулиці.

У 1990 році на базі колгоспу імені Енгельса було створене м’ясопереробне підприємство СП «Айдар-Ан-М’ясо», потужність якого становила 30 тисяч голів великої рогатої худоби та 10 тисяч голів свиней на рік. Підприємство працювало на сировинній базі не тільки кам’янського колгоспу, а й інших сусідніх господарств.

В той час колгосп імені Енгельса, який і до цього був зразковим, став першим серед сільгоспгосподарств на сході України. На базі господарства неодноразово проводилися республіканські, обласні та районні семінари.

З тривалий період роботи Запорожець І.І. напрацював багатий професійний досвід і успішно освоїв нелегку сільськогосподарську науку, отримавши звання Заслуженого працівника сільського господарства України, почесного професора Луганського державного аграрного університету.

Він був людиною-легендою,  вмів поєднувати  раціоналізм та життєву мудрість. Йому доводилося вирішувати важливі задачі, пов’язані зі створенням самостійної Української держави,  новими економічними умовами господарювання підприємств, запровадженням нових технологій у сільському господарстві. Діяльність керівника базувалася на підставі глибокого економічного аналізу, прогнозування ситуації в районі та державі в цілому. Нелегка місія випала на його долю – доводилося приймати рішення, від яких залежала доля підприємства або села, але мудрість та впевненість Івана Івановича допомагали у прийнятті важливих рішень.

Указом Президента України за значний особистий внесок в організацію та забезпечення зростання виробництва сільськогосподарської продукції  Запорожцю Івану Івановичу у 1999 році присвоєно звання Герой України  з врученням ордена Держави.

Запорожець І.І. відзначений високими державними нагородами – орденами: Леніна, «За заслуги» ІІІ ступеня, Трудового Червоного Прапора, «Знак пошани». Нагороджений почесною відзнакою «За розвиток регіону» Луганської обласної державної адміністрації.

Обирався депутатом Верховної Ради УРСР, депутатом Луганської обласної ради.

Визнанням особистих заслуг Запорожця І.І. в розвиток рідного району стало присвоєння йому звання «Почесний громадянин Новопсковщини».

Іван Іванович був відкритою, принциповою і порядною людиною.

Глибоко сумуємо з приводу закінчення життєвого шляху Запорожця Івана Івановича.

Висловлюємо щирі співчуття і поділяємо біль втрати з рідними, близькими, всіма, хто знав Івана Івановича і кому довелося з ним працювати.

Нехай добра пам’ять про нього та його справи назавжди залишиться в наших серцях.

 



« повернутися до списку новин