Новопсковська районна рада

«Влада не чує людей на місцях»: якими проблемами ділилися жителі Новопсковщини з народними депутатами

Переглядів: 4392

Минулого тижня наш район відвідали народні депутати України від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Юрій Бойко та Сергій Дунаєв. Побували вони у трьох локаціях: Пісківській сільській амбулаторії, зустрілися з місцевими депутатами, сільськими головами і місцевими жителями та відвідали сільськогосподарське підприємство СТОВ «Заайдарівське», поспілкувалися з людьми і відповіли на їхні запитання.

 

В селі Піски знаходиться сільська амбулаторія, обслуговує вона аж 5 навколишніх сіл. Усього понад 4 тисячі жителів. Здавалося б, велика амбулаторія, значна кількість укладених медичних декларацій, за обіцянками медичної реформи мали б вже як сир у маслі кататися, але то на словах, а на ділі ситуація зовсім інша. Не живуть, а виживають, як, зокрема, і всі інші «реформовані» медичні заклади. Реформа замість обіцяного потужного прориву зруйнувала найкращу в світі радянську систему охорони здоров’я. Про це говорять самі місцеві мешканці і медики.

Як прокоментував стан у галузі народний депутат Ю. Бойко: «Мы еще раз убеждаемся, что любую реформу нужно тщательно готовить, и главное – нужно было провести консультации со специалистами. В этом же случае все было сделано максимально бездарно. Создается такое ощущение, что цель реформы лишь одна – уничтожить систему здравоохранения страны. Наша фракция проголосовала и поддержала назначение нового министра здравоохранения, считаем его хорошим специалистом, который, наконец-то, наведет порядок в отрасли. Мы выступаем за полную отмену этой провалившейся реформы».

 

На зустрічі з місцевими депутатами, сільськими головами та місцевими жителями, що відбулась у Новопскові, Юрій Анатолійович відповів на цілий ряд питань, котрі турбували жителів Новопсковщини. Зокрема, він назвав абсурдною ідею високопосадовців щодо розподілу Новопсковського району на дві ОТГ – Новопсковську і Білолуцьку громаду, з подальшим приєднанням Новопсковської ОТГ до Старобільського району, а Білолуцької ОТГ до Сватівського району. Адже за такої «реформи» не лише будуть розірвані зв’язки між громадами, які пов’язали між собою вже не одне покоління, а й те, що жителю, наприклад, того ж Білолуцька до районного центру треба буде добиратися понад 130 кілометрів. Тож народні депутати пообіцяли детально розібратися із цією ситуацією, і в робочій групі з підготовки цієї реформи і на профільному комітеті не допустити, щоб ці історичні, культурні і соціальні зв’язки були розірвані.

Одним із питань, що нині хвилюють людей, стало і наближення чергової, тепер вже освітньої реформи, за умовами якої шкільна освіта буде дванадцятирічною: чотири роки початкової школи, п’ять — базової середньої школи, яка називатиметься гімназією, і три роки – профільної середньої школи, яка матиме ліцеї академічного та професійного спрямування. Так от у таких районах, як Новопсковський, за умовами цієї реформи, переважна більшість дітей не матиме змоги отримати повну дванадцятирічну освіту, адже далеко не кожна родина з Новобілої, Кам’янки чи Ганусівки матиме матеріальну можливість відправити свою дитину доучуватися в профільний ліцей, що буде розташований у кращому випадку в Новопскові. Внаслідок цього діти із сільської місцевості залишаться без середньої освіти. У відповідь Юрій Бойко зазначив, що фракція партії «Опозиційна платформа – За життя» у повному складі не голосувала за цей законопроект, знаючи наперед про його наслідки. І їм відомо, що найперше постраждають саме такі сільські райони, як Новопсковський. Та розмовляти на цю тему, на жаль, поки що ні з ким. Сьогодні стоїть першочергове завдання обрати професійного й адекватного міністра освіти, і потім працювати вже з ним.

Відповів Ю. Бойко і на інші питання, що стосувалися різноманітних сфер непростого життя людей. Зазначив, що треба боротися і перемагати – це дасть можливість хоча б частково подолати кризу, яка триває в країні вже понад шість років, і до якої призвели радикальні настрої і радикальні зміни у вигляді так званих реформ.

 

Відвідали депутати і сільськогосподарське підприємство СТОВ «Заайдарівське». Ознайомилися з його роботою, запитали в аграріїв про ставлення до земельної реформи. А воно цілком негативне.

Щодо продажу землі, то тут, за словами аграріїв, зовсім глухий кут. Купити землю нереально, бо гроші всі вкладені у виробництво і в придбання техніки та добрив. Єдиним виходом у цій ситуації можуть бути кредити, але в нашій країні невеликі сільгосппідприємства вплутуватися в боргову кабалу не будуть через неймовірно високі відсотки, що пропонують українські банки. Кредитів від держави для розвитку фермерських господарств у країні поки що немає, і далеко не факт, що будуть. Тому логічним було б, перш ніж відкривати ринок землі, дати місцевим аграріям можливість її придбати. Більше того, подібні рішення повинні бути вибором народу, а не одноосібним бажанням представників державної влади. Поки що села живуть за рахунок фермерів, вони є і платниками податків, і наповнюють ринки продукцією, і створюють робочі місця. Позбавити місцевих фермерів землі і продати її великим агрохолдингам – значить, вбити села, адже жодного з вищеперерахованих пунктів агрокорпорації виконувати не будуть.

Народні депутати з розумінням ставляться до цієї проблеми, і вже звернулися до Конституційного суду щодо порушень прав громадян України.

                                                                                                                                                                          І. ТИШКО

 

Інформацію оприлюднено з використанням матеріалів районної газети "Перемоги" від 04.07.2020 № 26 (11217)



« повернутися до списку новин